ثبت جریمه خودرو یا توسط مامور پلیس انجام می شود یا دوربین های هوشمند و یا اپراتورهای دوربین های هوشمند. در هر صورت نحوه صدور و ثبت جریمه رانندگی از این چند حالت خارج نیست. بسته به اینکه جریمه رانندگی با چه روشی صادر و ثبت شده باشد، قوانین خاصی در پرداخت باید رعایت شود. اما در هر صورت قانون کلی در مورد جریمه های ثبت شده این است که باید در زمان مقرر پرداخت شوند. تعدادی از جریمه های رانندگی بعد از 60 روز از تاریخ صدور و در صورت عدم پرداخت دو برابر می شوند و تعدادی دیگر مشمول این قانون نمی شوند.
ثبت جریمه دوربین با دو روش انجام می شود؛ یا از دوربین های هوشمند استفاده می شود و یا اینکه از دوربین های اپراتوری استفاده می شود. در دوربین های هوشمند به صورت اتوماتیک و سیستماتیک عملیات ثبت انجام می شود. تکنولوژی مورد استفاده در این دوربین ها، هوش مصنوعی است. به کمک هوش مصنوعی تمام دستورات لازم به دوربین داده می شود و دوربین بر اساس دستورات دریافتی، عمل می کند. از این مدل از دوربین ها برای مکان هایی استفاده می شود که نیاز به تحلیل فردی نباشد. برای نمونه به دوربین دستور داده می شود که پلاک هر خودرویی را که از فلان مسیر عبور می کند بدون هیچ استثنایی ثبت کند. معمولا برای تشخیص سرعت غیر مجاز رانندگان و همچنین در محدوده های طرح ترافیک از این مدل از دوربین ها استفاده می شود.
وقتی مامور پلیس قبض جریمه را در حضور راننده صادر می کند و به او تسلیم می کند، قبض جریمه تسلیمی صادر شده و دریافت شناسه قبض جریمه رانندگی می تواند به صورت مستقیم به پرداخت خلافی منجر شود. قبض تسلیمی یا قبض دست نویس، بعد از رویت و بررسی مدارک لازم خودرو و گواهینامه راننده، صادر می شود. در این قبض تمام جزئیات تخلف و شماره پلاک و مشخصات راننده درج می شود. بعد از ثبت جریمه رانندگی به صورت تسلیمی فقط 60 روز مهلت دارید تا جریمه را پرداخت کنید. در غیر این صورت جریمه دو برابر می شود و مجبور هستید جریمه را دو برابر به ماخذ پرداخت کنید. از آنجا که چند سالی است طرح بخشش دیرکرد جرایم رانندگی تصویب و اجرا نمی شود، بنابراین هیچ راه گریزی برای عدم پرداخت دیرکرد جرایم وجود ندارد. لذا توصیه می کنیم که حتما در موعد مقرر و قبل از اینکه دیر شود، حتما جریمه تسلیمی را پرداخت کنید تا گرفتاری های تازه برای خود ایجاد نکرده باشید. فراموش نکنید که گاهی دو برابر شدن قبض جریمه باعث می شود که خلافی خودرو بسیار سنگین شود. تصور کنید که خودرویی به علت استفاده از داروهای روان گران و مشروبات الکی متوقف شده باشد و علاوه بر سایر تخلفاتی که به دنبال این تخلف انجام داده است، 400 هزار تومان جریمه شود و قبض جریمه تسلیمی به او داده شود.
دوربین های نظارتی چون دوربین های طرح ترافیک به طور کلی به سه دسته استقراری، دستی و خودرویی تقسیم می شوند. بنابراین می توان گفت که عملیات ثبت جریمه دوربین به کمک مدل های متخلفی از دوربین انجام می شود. بسته به نوع دوربین، سطح نظارتی پلیس یا اپراتور کم و زیاد می شود. منظور از دوربین های استقراری دوربین هایی هستند که در معابر مختلف نصب شده اند و وظیفه ثبت سرعت خودرو ها و ورود غیر مجاز آنها به محدوده های ترافیکی را بر عهده دارند. دوربین های سرعت سنج استقراری با سه تکنولوژی راداری، لوپ و لیزر استفاده می شوند.
نوع دیگری از دوربین های ثبت تخلف، دوربین های خودرویی هستند. این مدل از دوربین ها در درون خودروی پلیس قرار می گیرند و برای تشخیص سرعت خودروهای جلویی استفاده می شوند. دوربین های متداول خودرویی از نوع راداری هستند. سرعت سنج های راداری برای مسیرهای خلوت و جاده ها استفاده می شوند. ثبت جریمه دوربین در این حالت نیز به کمک اپراتور انجام می شود.
در نهایت دوربین های دستی، دوربین هایی هستند که با سه پایه در کنار جاده ها مستقر می شوند. این دوربین ها نیز اپراتور دارند. گرچه استفاده از این دوربین ها ریسک و خطرات بیشتری در مقایسه با انواع دیگر دوربین های ثبت تخلف دارند، اما به هر حال مورد استفاده قرار می گیرند. بد نیست بدانید که ثبت جریمه دوربین به کمک این دوربین ها معمولا در روز انجام می شود. زیرا عملکرد این دوربین ها در شب کامل و با کیفیت نیست.
درباره این سایت